BenimPOS web uygulaması ile işletmenizdeki resmi süreci e-Fatura modülü ile yürütebilirsiniz. Müşterilerinize yaptığınız satışları e-faturaya dönüştürebilir, gelen faturalarınızı tek tuşla alış faturasına dönüştürerek hızlı bir şekilde ürün stok girişi yapabilir ve gelen, giden faturalarınızı kolay bir şekilde tek panel üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
e-Fatura nedir? Fatura kesebilmek için modül satın almam yeterli midir?
e-Fatura, adından da anlaşılacağı gibi elektronik ortamda hazırlanan faturalara verilen isimdir. Klasik kağıt faturalarla aynı işlevi gören ve aynı niteliklere sahip olan bu faturaların resmî geçerliliği de vardır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürürlüğe konmuştur ve kağıt fatura yerine kullanılmaktadır. e-Fatura kesenlerin ayrıca kağıt fatura kesmelerine gerek yoktur, içereceği detaylar da aynı devlet kurumu tarafından belirlenmiş olup işletmelerin bu kurallara uyması zorunludur.
Eğer bir işletmeniz varsa sizin de elektronik fatura kesmeniz zorunlu olabilir. Bu aşamada e-fatura mükellefi olmanız ve e-Fatura ve e-Arşiv fatura nedir, e-Fatura mükellefi kime denir, bu faturalar nasıl kesilir vs. gibi bilgilere hakim olmalısınız.
e-Fatura Mükellefi Nedir? Kimler e-Fatura Mükellefidir?
e-Fatura mükellefi yani elektronik fatura kesmekle yükümlü olan kişilerdir. Kimlerin e-fatura kesmekle yükümlü olduğu ve zorunlu geçiş tarihleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. 2020 yılının Kasım ayında yapılan düzenlemeden önce, 2020 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul edilirdi.
Fakat GİB tarafından yapılan tebliğ ile, 2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmaların, en geç 01 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura kullanmaya başlamaları gerektiği duyuruldu.
e-Fatura mükellefi olmak zorundayım. Sisteme nasıl geçiş yapacağım?
e-Fatura mükellefi olmanız durumunda faturalarınızı kesebilmeniz adına GİB tarafından efatura.gov.tr üzerinden bir fatura portalı hizmete açılmıştır. Ücretsiz olan bu portal, e-fatura sisteminin yaygınlaşması ve tanınması amacıyla hizmete açılmış olup fatura adedi yüksek olmayan mükelleflere hitap eder. Ayrıca muhafaza edilmesi zorunlu olan bu faturaları GİB portalı üzerinde maksimum 6 ay saklayabilirsiniz, sonraki süreçte sorumluluk size geçer.
Gelir İdaresi Başkanlığı, fatura hacmi büyük olan ve bilgi işlem altyapısı e-fatura için uyumsuz ya da yetersiz olan mükellefler için özel entegratör uygulamasını başlatmıştır. Özel entegratör kullanmanın GİB portalına göre pek çok avantajı bulunduğu için bu yöntem en sık tercih edilen yöntemdir.
e-Fatura başvurusunu nasıl yapabilirim?
E-fatura sürecine başlaman, gerekli başvuruların ve kayıtların yapılması gerekir. Bu doğrultuda GİB elektronik başvuru ve mali mühür başvurusu yapmalısınız.
GİB elektronik başvurusu yapmak için: portal.efatura.gov.tr
Mali mühür başvurusu yapmak için: mportal.kamusm.gov.tr
Gerekli başvuruların ve e-fatura kesebilme yetkisi almanızın ardından artık elektronik fatura kesebilirsiniz.
[ 6 Out of 10 Found Helpful ]
Submit a ticket and we’ll get back to you as soon as possible.